bio- és reform konyha, házi szépségtippek, ajándékötletek minden alkalomra, természetgyógyászat



Főoldal
Bemutatkozok
Táplálkozási formák
Praktikus tanácsok
Szendvicskrémek, pástétomok
Levesek
Köretek
Sültek, feltétek
Tészták
Szárnyasok
Marhahúsok
Mangalica
Halak
Házi szépségtippek, praktikák
Desszertek, nassok
Wok, római tál
Kedvenc oldalaim
Tanfolyam
Hírlevél, még több recept
Ajándéktippek
Fórum







Mangalica

 
Ropogós oldalas egyben sütve:

Hozzávalók: 1 kg. mangalica oldalas, 1 ek. méz, 0.5 l zöldséglé, 1 fej hagyma, 10 dkg.

                      mangalica szalonna (ha lehet, mangalica-bacon legyen), 3 gerezd fokhagyma

Az oldalast alaposan megmosom, akkora darabokra vágom, amekkora a tepsim hossza, a hagymát felkarikázom, a fokhagymát szintén.

Az oldalast egymás mellé helyezem a tepsiben, megtűzdelem a fokhagymadarabokkal. A lehelet vékonyra vágott mangalicaszalonnát a húsra rakom úgy, hogy teljesen betakarja, majd ráteszem a karikára vágott hagymát. A zöldséglevet melegítéskor egy kanál mézzel kiegészítem, majd az oldalasra öntöm. Lefedve sütöm addig, míg a hús el nem válik a csonttól. Ekkor leveszem a hagymakarikákat és a szalonnát az oldalasról és fedő nélkül sütöm tovább úgy, hogy közben a pecsenyelével locsolgatom. A pecsenyelében lévő méztől a hús teteje hihetetlenül gyönyörű, piros lesz, ugyanakkor nem édesíti az ételt. Amikor elég piros, ropogós a húsunk, elzárjuk alatta a sütőt.
 



Gombás mangalicakaraj:

Hozzávalók: 80 dkg. karaj, 15 dkg. gomba, 3 dkg. növényi vaj, 3 tojás, só, bors, olaj

A megtisztított, apróra vágott gombát vajban addig pároljuk, míg saját levét el nem fővi. A tűzről levéve ízesítjük sóval, borssal, keverünk bele 2 reszelt, vagy apróra vágott kemény tojást és végül egy nyers tojást. A karajt kicsontozzuk, a húst hosszában, a közepén függőlegesen bevágjuk és ebbe a mélyedésbe töltjük a gombatölteléket. A húst kívül is megsózzuk, beolajozott fóliára fektetjük, a fólia széleit ráhajtjuk, sütőrácson vagy tepsiben a sütőben kb. másfél órát sütjük. Salátával, zöldkörettel tálaljuk.




 
Gombás mangalica-pogácsa joghurtos mártással:

Hozzávalók: 50 dkg. darált mangalicahús, 1 tojás, 1 teljes kiőrlésű, élesztő nélküli zsemle,

                      1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi bors, só, 15 dkg. gomba, 1 cs. petr. zöld,

                      1 dl. joghurt, 2 ek. mangalica zsír

A darált húsból, az áztatott és kinyomott zsemléből, 1 tojással, kevés sóval, borssal, zsírban fonnyasztott reszelt hagymával vagdalthúst készítünk, pogácsákat formálunk belőle és a kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük őket. A gombát megtisztítjuk, megmossuk és egy kanál zsírban az apróra vágott, vagy reszelt hagymával és a petr. zölddel együtt megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy megmosott egész tojással a pogácsákba mélyedést nyomunk, ebbe töltjük a gombát és a sütőben megsütjük. A pogácsákat tálra tesszük, zsírjában elkeverjük a joghurtot, megforrósítjuk és a gombás vagdaltra öntjük. Párolt rizzsel, vagy spagettivel tálaljuk.




 
Nyári tepsis mangalica:

Hozzávalók: 25-30 dkg. sovány mangalicasült, 30 dkg hajdina, 1 nagy fej hagyma,

                      50 dkg. zöldpaprika, 25 dkg. paradicsom, 1 ek. mangalica zsír,  só, majoránna

A sertéssültet vékony csíkokra vágjuk és egy lapos, tűzálló tál alján egyenletesen elosztjuk. Elkészítjük a hajdinát (lásd a köretek-medvehagymás hajdina címszó alatt), félretesszük. A hagymából, zöldpaprikából, paradicsomból lecsót készítünk, összekeverjük a hajdinával, bőven megszórjuk majoránnával, a húsra terítjük és a sütőben átforrósítjuk.




 
Kölessel sült mangalica:
Hozzávalók: 3 dl. köles, 3 tojás, 2 dl. joghurt, 25 dkg. sült mangalicahús, de lehet mangalica-                      sonka is, kevés szójatej, só, kevés mangalica zsír, borsikafű, vega-mix,                      szerecsendió
A kölest négyszeres mennyiségű tisztított, szűrt vízzel felengedjük, fűszerezzük sóval, borsikafűvel, szerecsendióval, vega-mix-el, majd keverjük egy 1-2dl.szójatejjel. A tojássárgákat elkeverjük joghurttal, a tojásfehérjékből vert kemény habbal, végül az apróra vágott, vagy darált sült hússal. A korábban beáztatott római tál alján szétterítjük a kölest és beborítjuk a tojásos-húsos keverékkel. Sütőben addig sütjük, míg a teteje nem pirul.




 
Mangalicasonkával rakott burgonya:

Hozzávalók: 20 dkg. mangalicasonka, 50 dkg. bio burgonya, 3 tojássárgája, 5 dkg. növ.

                      margarin, 2-3 dkg. zsírszegény sajt, só, 1 kanál zabkorpa, joghurt

Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk és zabkorpával meghintünk. A tál alját kirakjuk héjában főtt, tisztított, vékony karikára vágott burgonyával, megszórjuk darált sonkával, meglocsoljuk 1-2 kanál joghurttal, amelybe belekeverjük a tojássárgákat. Így rétegezzük, míg a hozzávalókból tart. A tetejére burgonyát tegyünk. Meglocsoljuk a maradék joghurttal, olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben pirosra sütjük.




 
Mangalicával töltött alma:

Hozzávalók: 25 dkg. burgonya, 4 nagyobb alma, kb. 15 dkg. sült mangalicahús, 2-3 dkg. növ.

                      vaj, ½ kanál mangalica zsír, kevés só

Az almákat meghámozzuk, közepüket kivájjuk és apróra vágott, vagy darált sült hússal megtöltjük. Egy tűzálló edényt kizsírozunk és az alján szétterítjük a nyersen lereszelt, megsózott burgonyát. Rátesszük a megtöltött almákat, néhány vajmorzsát teszünk rá és a sütőben 20-25 percig sütjük.




 
Hortobágyi mangalicapecsenye:

Hozzávalók: 60 dkg. sovány mangalicahús, 8 dkg. mangalica zsír,  1 nagy fej hagyma, 1 kk.

                      pirospaprika, 5 dkg. füstölt mangalicaszalonna, 5 dkg. füstölt mangalicakolbász,

                      5 dkg. ecetes uborka, 2 dl. joghurt, só, 2 ek. barnarizsliszt

A húst kis érmécskékre vágjuk, kiverjük, lisztbe forgatjuk, hirtelen átsütjük. Zsírjában zsemleszínűre pirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, 1-2 ek. vízzel felöntjük. A hússzeletkéket sorjában lerakjuk, beborítjuk a vékony metéltre vágott szalonnával, ecetes uborkával és füstölt kolbásszal, fedő alatt pároljuk. Szükség szerint mindig önthetünk alá egy kevés tisztított, szűrt vizet. Ha a hús megpuhult, ráöntjük a joghurtot és még egyszer felfőzzük. Közben ne kavargassuk, csak a lábost rázogassuk!!




 
Mangalicaborda franciásan:
Hozzávalók: 1,40 kg. mangalicakaraj, só, bors, 10 dkg. kukoricaliszt, 2 kg. burgonya,                       20 dkg. mangalica zsír, 30 dkg. vöröshagyma, 1 cs. petr. zöld, 15 dkg. sajt,                       vaj, 1 l. húsleves
A bordákat elősütjük, a megtisztított, nyers burgonyát kb. 2mm vastag korongokra vágjuk, bő zsírban üvegesre sütjük, lecsepegtetjük. A hagymát (szeletekre vágva) üvegesre pároljuk a zsírban. A burgonyát és a hagymát megsózzuk, borssal, petr. zölddel meghintjük, majd óvatosan összekeverjük. A burgi felét zsírozott tepsibe tesszük, erre helyezzük az elősütött bordákat, majd az egészet befedjük a burgi másik felével. Annyi húslét öntünk rá, hogy ellepje a burgonyát. Tetejét meghintjük reszelt sajttal, majd megöntözzük olvasztott vajjal. Középmeleg sütőben sütjük meg úgy, hogy a burgi és a hús megpuhuljon, teteje pirosra süljön. Sütési idő kb. 25-30 perc.







www.biokonyha.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!